Mudi

Mudi on pienistä unkarilaisista paimenkoirista vähiten tunnettu ja selvimmin työkoirataustainen. Suuri osa niistä on edelleen Unkarissa rekisteröimättömiä maaseudun yleiskoiria, joita ei välttämättä edes mielletä rotukoiriksi.

Mudi on toiminut maatilan yleiskoirana. Sen päätoimena on ollut kaikenlaisten kotieläinten paimentaminen, niin siipikarjalla, sioilla, lampailla kuin nautakarjallakin. Lisäksi se on toiminut vahtikoirana, haittaeläinten harventajana, metsästyskoirana (mm. villisikojen metsästyksessä ja noutavana koirana) ja tietysti isäntäväen seurana. Monipuolisissa tehtävissään mudin on täytynyt olla monitaitoinen ja sopeutuvainen, ja se näkyy myös nykypäivän mudeissa. Ne eivät ole yhden asian spesialisteja, vaan riittävän hyviä monessa ollakseen varteenotettavia moniottelijoita.

Mudi on ulkonäöltään liioittelematon peruskoira. Mudi on hieman korkeuttaan pidempi tai lähes neliömäinen (urokset), normaalisti kulmautunut, pystykorvainen, keskikokoinen paimenkoira. Mudi liikkuu kevyesti ja nopeasti ravaten, maatavoittavasti laukaten. Mudi on ketterä ja nopea liikkuja ja kokoonsa nähden hyvin suorituskykyinen. Säkäkorkeus on 38-47 cm (ihannekorkeus urokset 43 - 45 cm, nartut 40 - 42 cm) ja paino 8-13 kg. Kokovaihtelu on suurta samankin pentueen sisällä. Se on fyysisesti kestävä ja kohtuullisen kova. Mudin ilmeen tulisi olla valpas ja älykäs, tavoitteena on kettumainen ilme ja olemus. Turkki on kaksinkertainen, päässä ja raajojen etuosissa lyhyttä ja sileää, muualla hieman laineikkaasta hyvin kiharaan. Hyväksyttyjä värejä on useita, lisäksi esiintyy rotumääritelmässä mainitsemattomia värejä sekä siinä hylkääviksi mainittuja värejä.

Mudi on liikkeellä ja äänellä paimentava koira. Äänenkäyttö on monelle mudille mieleistä, mutta siihen voi vaikuttaa kiinnittämällä asiaan alusta asti riittävästi huomiota ja puuttumalla asiaan osana peruskasvatusta. Useimmat mudit elävät vaikeuksitta kaupungeissa ja kerrostaloissa.

Mudi tarvitsee huolellisen sosiaalistamisen ja tapakasvatuksen. Rodussa on eriasteisesti varautuneita koiria, myös ihmisarkoja yksilöitä löytyy. Arkoja koiria ei pitäisi missään tapauksessa käyttää jalostukseen. Mudin tulee olla rohkea koira, jonka kanssa on helppo liikkua ihmisten ilmoilla, kunhan sosiaalistaminen on tehty kunnolla. Mudin ei tarvitse olla yltiöavoin jokaiseen-syliin-tunkija, vaan tavoitteena on avoin tai välinpitämätön suhtautuminen vieraisiin ihmisiin.

Alkuperäiseen käyttötarkoitukseen soveltuva mudi on sopeutuvainen, oppivainen ja rohkea. Mudit ovat keskimäärin temperamenttisia, toimintakykyisiä ja taistelutahtoisia koiria. Niillä on runsaasti saalisviettiä ja ne ovat helposti motivoitavissa töihin. Terävyys on myös tyypillistä, samoin puolustushaluisuus, mikä saattaa tuottaa ongelmia, jos mudin isäntäväki ei ole saanut pienen tahtoeläimensä ehdotonta kunnioitusta ja luottamusta.

Mudi on hyvin laumasidonnainen koira, joka kiintyy lujasti kotiväkeensä. Useimmat mudit ovat miellyttämishaluisia ja jossain määrin ohjaajapehmeitä, mikä tekee kouluttamisen helpoksi. Niillä on kuitenkin voimakas oma tahto ja riittävästi oma-aloitteisuutta, että tilaisuuden tullen ne soveltavat mielellään asioita omalla tavallaan, jos tehtävää ei ole määritelty riittävän yksiselitteisesti. Ne kykenevät myös itsenäiseen toimintaan ja mikäli saavat tilaisuuden, ottavat mielellään ohjat omiin käsiinsä.

Tähänastisen kokemuksen mukaan mudit ovat olleet melko terveitä koiria. Mudit ovat kohtuullisen pitkäikäisiä, kymmenvuotias mudi ei ole todennäköisesti vielä mielestään vanha. Keski-ikä on noin 12-15v.

Mudi sopii määrätietoiselle ihmiselle monipuoliseksi harrastuskaveriksi. Sen peruskasvatukseen ja arkitottelevaisuuteen pitää kiinnittää suurta huomiota. Se vaatii johdonmukaisen, oikeudenmukaisen ja luotettavan omistajan – ja sellaisen saadessaan on valmis tekemään kaikkensa omistajansa mieliksi. Mudi ei ole koiraa kummempi, mutta työkoiratausta on niin lähellä, että se tarvitsee aktiivisen elämän ollakseen onnellinen.

Mudin ominaisuuksin varustettu koira on omiaan esim. agility-, toko- tai pk-harrastajalle. Pelastuskoirapuolella on myös toiminut useampia koiria, samoin muutama koira toimii karjatiloilla töissä. Monipuolisena koirana mudi sopii useimpiin harrastuslajeihin omistajan kiinnostuksen kohteiden mukaan. Mudi on ominaisuuksiltaan suuri koira, vaikka ei fyysisiltä ulottuvuuksiltaan suuri olekaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti